logo_foodfair_top

Deelnemers Food for Thought

Em. prof. dr. Martijn Katan is een mondiaal bekende voedingswetenschapper. Hij studeerde

biochemie in Amsterdam en promoveerde daar als moleculair bioloog bij Prof. Piet Borst.

Vervolgens specialiseerde hij zich in voedingsonderzoek. In de loop van de jaren was

hij hoogleraar aan de Universiteiten van Nijmegen, Wageningen en de Vrije Universiteit

Amsterdam. Zijn boek ‘’Wat is nu gezond – fabels en feiten over voeding’’ vertelt in eenvoudige

taal wat de wetenschap wel en vooral niet weet over voeding en gezondheid. Katan is lid van

de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen. Hij schrijft columns voor NRC, diverse andere

media en verschijnt regelmatig op radio en tv.

Clary Rooda werkte 15 jaar met hoger opgeleide vluchtelinge toen ze besloot voor rabbijn

te gaan studeren. Ze vertrok naar Stockholm waar ze een jaar studeerde bij Paideia – The

European Institute for Jewish Studies. Daarna leerde ze 2 jaar aan de Conservative Yeshiva

in Jeruzalem. Na terugkomst in Nederland kon ze instromen bij de rabbijn opleiding van het

Levisson Insituut in Amsterdam. Ze is bijna afgestudeerd als rabbijn en schrijft haar scriptie over

eco-kashrut en de rol die bal tashchit (het verbod om opzettelijk te vernietigen) daarin speelt.

Naast haar studie werkt ze als Joods geestelijke verzorger in de psychiatrie.

Renate de Schaap begon 20 jaar geleden mat haar diëtistenpraktijk in Amstelveen onder het

motto “De diëtist is niet zo streng als u denkt!’’

Deze positieve benadering spreekt cliënten erg aan omdat er juist gewezen wordt op wat wel

mogelijk is met een dieet. Inmiddels is de praktijk gevestigd op 5 locaties in Amsterdam en

Amstelveen. Renate begeleidt veel joodse cliënten en houdt daarbij rekening met de joodse

traditie en voorschriften. Ze geeft aan geen diëtist met ‘het vingertje’ te zijn maar juist de nadruk

te leggen op wat wel mogelijk is. Doordat Iedereen een persoonlijk advies krijgt op basis van

zijn/haar leefstijl is het zeker zinvol een individueel dieet te volgen. Dit individuele dieet is ook

lang vol te houden zodat men niet in oude tradities terug valt.

Prof. Raoul Bino is verbonden aan de UR (University en Research Center) van de Universiteit

Wageningen. De UR werkt met 6.500 medewerkers en 10.000 studenten uit ruim 100 landen

aan het verbeteren van onze voeding en leefomgeving overal ter wereld.

Raoel is directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen

UR, een van de vijf onderzoeksgroepen van de UR Wageningen. AFSG combineert het

wetenschappelijke onderzoek op het gebied van Food, Biobased en Millieu van Wageningen

Universiteit met het toegepaste contractonderzoek van het instituut Food en Biobased

Research. Daarnaast is Raoel Bino ook hoogleraar op het gebied van Metabolism en werkt aan

de bijzondere relatie tussen inhoudstoffen in onze voeding en het effect van deze stoffen op

onze gezondheid.

Gespreksleider Yvonne van Gelder is deskundige op het gebied van koosjer eten en de Joodse

spijswetten. Naast culinair advies en coaching geeft ze kosjere kookworkshops, doceert

kasjroet en publiceert artikelen en columns over diverse onderwerpen gerelateerd aan kosjer

eten. Als docent richt ze zich op zowel joodse als niet joodse organisaties.

Haar uitgangspunt is ‘onbekend maakt onbemind’. Door de vaak ingewikkelde regels van de

joodse spijswetten begrijpbaar uit te leggen en toe te lichten met actuele (praktijk)voorbeelden

maakt ze kosjer eten toegankelijker. In haar workshops laat ze, gebaseerd op haar vele verre

reizen, invloeden vanuit de hele wereld toe en vertaald deze naar de regels van de joodse

spijswetten.

Print Friendly, PDF & Email