Em. prof. dr. Martijn Katan is een mondiaal bekende voedingswetenschapper. Hij studeerde
biochemie in Amsterdam en promoveerde daar als moleculair bioloog bij Prof. Piet Borst.
Vervolgens specialiseerde hij zich in voedingsonderzoek. In de loop van de jaren was
hij hoogleraar aan de Universiteiten van Nijmegen, Wageningen en de Vrije Universiteit
Amsterdam. Zijn boek ‘’Wat is nu gezond – fabels en feiten over voeding’’ vertelt in eenvoudige
taal wat de wetenschap wel en vooral niet weet over voeding en gezondheid. Katan is lid van
de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen. Hij schrijft columns voor NRC, diverse andere
media en verschijnt regelmatig op radio en tv.
Clary Rooda werkte 15 jaar met hoger opgeleide vluchtelinge toen ze besloot voor rabbijn
te gaan studeren. Ze vertrok naar Stockholm waar ze een jaar studeerde bij Paideia – The
European Institute for Jewish Studies. Daarna leerde ze 2 jaar aan de Conservative Yeshiva
in Jeruzalem. Na terugkomst in Nederland kon ze instromen bij de rabbijn opleiding van het
Levisson Insituut in Amsterdam. Ze is bijna afgestudeerd als rabbijn en schrijft haar scriptie over
eco-kashrut en de rol die bal tashchit (het verbod om opzettelijk te vernietigen) daarin speelt.
Naast haar studie werkt ze als Joods geestelijke verzorger in de psychiatrie.
Renate de Schaap begon 20 jaar geleden mat haar diëtistenpraktijk in Amstelveen onder het
motto “De diëtist is niet zo streng als u denkt!’’
Deze positieve benadering spreekt cliënten erg aan omdat er juist gewezen wordt op wat wel
mogelijk is met een dieet. Inmiddels is de praktijk gevestigd op 5 locaties in Amsterdam en
Amstelveen. Renate begeleidt veel joodse cliënten en houdt daarbij rekening met de joodse
traditie en voorschriften. Ze geeft aan geen diëtist met ‘het vingertje’ te zijn maar juist de nadruk
te leggen op wat wel mogelijk is. Doordat Iedereen een persoonlijk advies krijgt op basis van
zijn/haar leefstijl is het zeker zinvol een individueel dieet te volgen. Dit individuele dieet is ook
lang vol te houden zodat men niet in oude tradities terug valt.
Prof. Raoul Bino is verbonden aan de UR (University en Research Center) van de Universiteit
Wageningen. De UR werkt met 6.500 medewerkers en 10.000 studenten uit ruim 100 landen
aan het verbeteren van onze voeding en leefomgeving overal ter wereld.
Raoel is directeur van de Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen
UR, een van de vijf onderzoeksgroepen van de UR Wageningen. AFSG combineert het
wetenschappelijke onderzoek op het gebied van Food, Biobased en Millieu van Wageningen
Universiteit met het toegepaste contractonderzoek van het instituut Food en Biobased
Research. Daarnaast is Raoel Bino ook hoogleraar op het gebied van Metabolism en werkt aan
de bijzondere relatie tussen inhoudstoffen in onze voeding en het effect van deze stoffen op
onze gezondheid.
Gespreksleider Yvonne van Gelder is deskundige op het gebied van koosjer eten en de Joodse
spijswetten. Naast culinair advies en coaching geeft ze kosjere kookworkshops, doceert
kasjroet en publiceert artikelen en columns over diverse onderwerpen gerelateerd aan kosjer
eten. Als docent richt ze zich op zowel joodse als niet joodse organisaties.
Haar uitgangspunt is ‘onbekend maakt onbemind’. Door de vaak ingewikkelde regels van de
joodse spijswetten begrijpbaar uit te leggen en toe te lichten met actuele (praktijk)voorbeelden
maakt ze kosjer eten toegankelijker. In haar workshops laat ze, gebaseerd op haar vele verre
reizen, invloeden vanuit de hele wereld toe en vertaald deze naar de regels van de joodse
spijswetten.