Multicultureel jongerenproject

Sport als katalysator voor intensieve samenwerking tussen Joodse en Arabische jongeren.

WIZO NL ondersteunt samen met Haboniem Dror  een project waarin Joodse en Arabische jongeren in Israël elkaar beter leren kennen en leren samen te werken. De jongeren komen uit Afula en de drie Arabische dorpen: Sulam, Dechi and Nin.

Doel
De organisatie beoogt Joodse en Arabische jongens te leren respectvol met elkaar om te gaan. Alleen met begrip voor elkaar en elkaars achtergrond is een harmonieuze samenleving tussen verschillende culturen mogelijk. Spelenderwijs kan dit bereikt worden en kunnen zelfs vriendschappen ontstaan.

Doelgroep
Joodse en Arabische, sportieve jongens van 15 en 16 jaar oud, die bereid zijn om met een geringe eigen bijdrage voor hun deelname in het project hun motivatie ervoor te tonen.

Het project
Gedurende een jaar ontmoeten veertig Joodse en Arabische jongeren elkaar regelmatig in sportieve en educatieve evenementen. Tot de voorgenomen activiteiten behoren:
• voetbalwedstrijden. Ervaren trainers brengen de jongens elke week de fijne kneepjes van het voetbal bij. Twee teams van elk twintig jongeren voetballen elke week tegen elkaar. Ze bezoeken ook een echte voetbalwedstrijd, waarbij ze professionele voetballers mogen ontmoeten.
• een educatief programma waarin twee opleiders van Haboniem de jongens vertellen over en betrekken bij vraagstukken als leiderschap, de multiculturele samenleving, de acceptatie van verschillen en het vinden van gemeenschappelijke interesses.
• een gezamenlijk project waarin ook de eigen omgeving van de jongens profiteert van de gezamenlijke inspanningen.
Begeleiding

Het project is mogelijk met ondersteuning van jongerenwerkers en leden van Haboniem Nederland in samenwerking met WIZO Gruss Community Center, Afula. Leden van Haboniem en WIZO NL maken het project financieel mogelijk.
Fondsen.

Om dit project voor een jaar te kunnen financieren, is een bedrag van ongeveer €10.000 nodig (NIS 50.000). Met dit bedrag kunnen de kosten van trainers, uitrusting, vervoer, een uitje en het bijwonen van een echte voetbalwedstijd betaald worden. Ook de educatieve activiteiten kunnen hiervan betaald worden.

Ten slotte
Als de organisatie met dit project erin slaagt bij Joodse en Arabische jongeren begrip te kweken voor de positie van de ander, dan zullen andere groepen met aangepaste activiteiten in de toekomst volgen.

april 2012

Print Friendly, PDF & Email