Vrouwen en hun Olijfbomen

Vriendschappen werden gesmeed, voorbijgaand aan de spanningen of culturele verschillen, en in maart 2014 waren dertig schilderijen klaar van Israëlische vrouwen uit alle culturele en religieuze achtergronden – Joodse, islamitische, christelijke en Circassische – om te worden tentoongesteld. De opening was in de Gemeentelijke Galerie Afula en het Frans Cultureel Centrum in Nazareth, in een warme en vriendelijke atmosfeer. Zowel in het Hebreeuws en Arabisch (de officiële talen in Israël) gepresenteerd door de directeur van het WIZO Community Centre, de directeur van het Frans Cultureel Centrum in Nazareth en de lerares (video).
Met de schilderkunst als bindmiddel zijn de vrouwen er erg goed in geslaagd een omgeving van verdraagzaamheid, vriendschap en delen op te bouwen. “Dit is de krachtige boodschap van hoop die willen uitdragen”.

Bericht van verdraagzaamheid.
De boodschap van deze vrouwen, die allemaal dezelfde droom delen, is om ons de weg van vriendschap te tonen, ondanks alle obstakels.
Met deze schilderijen kunnen de vrouwen de diepte van hun gedachten en gevoelens uiten.
Met hun liefde voor de kunst hebben ze een klimaat van tolerantie en vriendschap gecreëerd.
Het is een inspirerende kunsttentoonstelling die spreekt vanuit het hart.

Vrouwen en hun olijfbomen: een reizende tentoonstelling van 35 schilderijen met hetzelfde onderwerp, maar toch allemaal uniek. Gebaseerd op de levenservaring van elke kunstenaar en de speciale relaties die zijn ontstaan uit een bijzondere kunstklas.
De 35 schilderijen vertellen het verhaal van iedere kunstenares, met daarbij een kunstcatalogus die is gesponsord door Michel Kichka, de Israëlische Joodse striptekenaar en beroemde politieke cartoonist, lid van Cartooning for Peace (striptekenen voor vrede).
De tentoonstelling “Trait D’Union – Verbinding” reist vanaf november 2014 door Frankrijk en vervolgens door naar vele Europese steden. Bij de opening in de Temple Saint Etienne in Mulhouse op 7 november 2014 waren 18 van de trotse kunstenaressen aanwezig. We kijken ernaar uit om de schilderijen in november 2015 in Nederland te mogen aanschouwen.

De locatie:
Afula, een gevarieerde, multiculturele stad in het noorden van Israël, heeft de opeenvolgende immigratiegolven door de tijd heen opgevangen. In Afula wonen nu 45.000 mensen, die alle religies vertegenwoordigen in een wijk met drie gelaagden land.
Het WIZO-buurthuis bij Afula ligt in een economisch achtergestelde buurt en levert diensten aan alle gemeenschappen. Directeur Dudu Moatty gelooft erg in het creëren van programma’s voor de gemeenschap. In deze geest en onder zijn leiding kwam het Olijfboom-project tot bloei. De kunstenaressen zijn alweer enthousiast over nieuwe projecten in deze workshop.

De Olijfboom
De geschiedenis van de olijfboom gaat helemaal terug naar Mesopotamië, Syrië en Israël, 6000 jaar voor Christus. Volgens het jodendom is de olijfboom en zijn olie een symbool van rechtvaardigheid en barmhartigheid. Volgens de evangeliën van het christendom is het een symbool van opoffering en liefde.
En volgens de koran en de islam is de olijfboom de centrale boom, de wereld van de as, het symbool van de universele mens.

Print Friendly, PDF & Email