WIZO jubileumdag

ZONDAG 16 november 2008
in het Amsterdamse Hilton Hotel (zie hieronder een verslag en foto’s)

Download hier:
wizo_icoontje_middel het programma van de WIZO jubileumdag 2008
wizo_icoontje_middel de uitslag van de loterij
wizo_icoontje_middel de veilinglijst

wizo_icoontje_middel JUBILEUMDAG BIEDT ‘KIJK OP WIZO’… DE EERSTE NEDERLANDSE WIZO FILM
‘De Jubileumdag op 16 november was een succes’ concluderen alle betrokkenen en vele bezoekers. Want: de eerste Nederlandse WIZO film ging in première, er was een veiling onder leiding van een professionele veilingmeester, de locatie was ideaal, de dag druk bezocht, het was er gezellig en levendig, en ‘iedereen’ was gekomen. Bovendien was het programma afwisselend en inhoudelijk interessant – getuige ook de positieve reacties op de workshops, het eten was weer echt lekker, er was van alles te doen voor kinderen en het evenement had een mooie opbrengst. Daar was dan ook hard voor gewerkt!
Eerst vooraf: omdat zo’n evenement organiseren een langdurig en ingewikkeld proces is, werkte de Jubileumcommissie bijna een jaar lang intensief aan de voorbereidingen. Dan zondag 16 november: tientallen vrijwilligers uit alle windstreken hebben even enthousiast als hard gewerkt om de bijeenkomst in het Amsterdamse Hilton Hotel te laten slagen. En, zonder de royale bijdragen van onze vele sponsors waren  bazaar, veiling en loterij niet mogelijk geweest.
Voor elke afdeling en voor iedere geïnteresseerde is een kopie van de WIZO film beschikbaar. Mail naar info@wizo.nl   voor gratis toezending van de DVD (verzendkosten euro 6,50). ‘Kijk op WIZO’ is een prachtige film. We weten geen betere manier om, in ruim een half uur, te laten zien wat WIZO(-Nederland) doet voor de zwakkeren in Israël, ongeacht hun overtuiging of afkomst.

wizo_icoontje_middel IMPRESSIE VAN DE JUBILEUMDAG, door Marion de Klijn, WIZO Friesland.
Gedrieën reden we vol verwachting naar Amsterdam, Tina, Iet en ik, waar het 60-jarig bestaan van de WIZO gevierd zou worden. In Amsterdam aangekomen konden we nog net zien hoe Sinterklaas werd ingehaald bij de Berlagebrug. In het Hilton aangekomen werden we direct opgenomen in de gezellige sfeer. De te veilen kunst kon worden bewonderd. Op verschillende plaatsen waren muntjes te koop voor de consumpties. De catering was zeer goed verzorgd en er was voldoende ruimte om alles in goede orde te laten plaatsvinden.
Er waren vier workshops en we hebben gekozen voor ‘Vrouwen­emancipatie binnen het Jodendom’, door Bloeme Evers en Marianne van Praag en voor ‘Dirigeren is voor iedereen’, geleid door dirigent Jules van Hessen. Na een lekkere kop koffie van Illy zijn we naar de grote zaal gegaan, waar Tina de WIZO-stand moest bevrouwen. Na een kort welkomstwoord van Joyce Numann was de première van de Nederlandse WIZO film. Eenieder die wilde kon een kopie van deze film meenemen. Ook ander informatiemateriaal was te verkrijgen. Tina had het er maar druk mee: verschillende mensen waren niet bij haar weg te slaan!
De film gaf een erg goed beeld gaf van alles wat WIZO al 60 jaar deed en doet voor kinderen en moeders in Israel, vooral uit achterstandswijken. Aansluitend sprak schrijfster Ariëlla Kornmehl met cineast Frans Weisz. De belangstelling hiervoor was niet erg groot. Daarentegen werd de bazaar juist erg goed bezocht en werden goede zaken gedaan: er was geen ‘nee’ te koop. WIZO-leden uit het hele land zwierven rond en het was leuk om weer oude bekenden te treffen in deze ambiance.
De beide workshops waren boeiend. Het gesprek tussen Bloeme Evers en Marianne van Praag was heel duidelijk. Beiden spraken uit overtuiging, en mij het meeste opviel was dat het orthodoxe standpunt van Bloeme Evers een liberale inslag had en het liberale standpunt van rabbijn Marianne van Praag conservatief was in haar liberalisme. Er bleken eigenlijk niet zo heel veel verschillen te zitten tussen die twee opvattingen. Bij beide ging het duidelijk om de intentie waarin je je geloof belijdt, en dat je hierin vooral jezelf moet kunnen zijn.
De tweede workshop ging echt over hoe je dirigeert, en dat dat veel meer is dan de maat slaan. Jules van Hessen is een meester in het vertellen. Aan de hand van videobeelden heeft hij ons op de essentie van het dirigeren gewezen. Het ging uiteindelijk in beide workshops om de intensiteit en de bevlogenheid waarmee je bezig bent.
Na de workshops werden de kunstwerken geveild. Het was gevaarlijk om tijdens de veiling iemand zwaaiend te groeten. De kans bestond dat je dan een hoog bod voor een schilderij had gedaan. De veiling verliep vlot en alles is voor een aanzienlijk bedrag van eigenaar gewisseld. Na een geslaagde dag zijn we met z’n drieën huiswaarts gekeerd.

FOTOS

wizo_icoontje_middel De Nederlandse Federatie van WIZO heeft zich in dit jubileumjaar als doel gesteld om extra te investeren in de Israelische jeugd van 8-18 jaar die het bijzonder moeilijk heeft. Veel jongeren worden dagelijks geconfronteerd met geweld. Hun jonge levens worden voortdurend bedreigd en dat heeft effect op hun ontwikkeling, waardoor zij zich niet optimaal kunnen ontplooien. Veel inspanningen moeten worden gedaan om hen te helpen bij traumaverwerking. Maar daarnaast gaat ook het reguliere WIZO werk voor jongeren door!
wizo_icoontje_middel In dit jubileumjaar van WIZO Nederland brengen wij financiële middelen bijeen om deze kinderen te helpen. Het hoogtepunt is de landelijke jubileumdag in Amsterdam met een bazaar, workshops, optredens, een veiling en een kinderprogramma. Bovendien gaat er de eerste Nederlandse WIZO film in première! Ons doel is om 100% van de inkomsten aan de bedreigde jeugd van Israel ten goede te laten komen.
wizo_icoontje_middel WIZO Nederland wil, met uw betrokkenheid en de inzet van honderden WIZO vrijwilligers, hard werken om ‘onze kinderen’ bescherming te bieden en hen tot gezonde volwassenen te laten opgroeien. Investeren in hun toekomst is immers investeren in Israël!

Print Friendly, PDF & Email