WIZO Nederland en de jeugd in het Eshkol district

Veel pubers hebben het moeilijk in het aan Egypte en de Gazastrook grenzende Eshkol district, zo ver van uitgaanscentra en van de plaatsen waar jongeren zich kunnen ontspannen en kunnen deelnemen aan culturele evenementen. Ze voelen zich onveilig en hebben last van angstgevoelens en stress. De afgelopen drie jaar werden honderden kassam raketten afgevuurd op het gebied, en probeerden terroristen tientallen keren het Eshkol district binnen te dringen. Boeren die op het land aan het werk zijn worden herhaaldelijk beschoten.

WIZO Nederland subsidieert samen met Wereld WIZO voor jongeren een aantal scholingsprojecten,die bovendien de nodige afleiding verschaffen. Voorheen werden alle trainingen en naschoolse activiteiten georganiseerd in zogenoemde ‘Jong leiderschap cursussen’.

De leiderschapcursus voor jongeren is bestemd voor jonge studenten die al ervaring hebben met leiding geven, bijvoorbeeld bij een plaatselijke jeugdorganisatie aan kinderen tussen 9 en 12 jaar. De jongens en meisjes wordt geleerd om te gaan met spanningen als gevolg van de onveiligheid in hun omgeving. Ze leren hoe je met de kinderen en hun ouders moet communiceren en wat je moet doen in noodsituaties. Ook worden er voor jongeren interessante lezingen gegeven en vakken die niet binnen het lesrooster van een middelbare school vallen.

De andere cursus is bestemd voor een diverse groep van jeugdleiders van 20 jaar en ouder. Sommigen van hen geven al vrijwillig een jaar van hun leven aan de gemeenschap, voorafgaand aan de (verplichte) militaire dienst; voor anderen is het onderdeel van hun militaire dienst, terwijl weer anderen al in dienst zijn geweest wanneer zij als jeugdleider gaan werken. Ze krijgen dan een kadertraining waarin ze de nodige instrumenten krijgen aangereikt en oefenen om zelf leiding te kunnen geven. Ze leren om op hun beurt deze vaardigheden door te geven aan de jongeren en om hen daarin te begeleiden.

De Eshkol Youth Rescue Unit bestaat uit een groep jongeren die speciaal zijn opgeleid om in noodsituaties hulp te bieden. Ze krijgen onder meer een EHBO cursus, en ze leren klimmen en klauteren. De districtsraad organiseert uitstapjes voor jongeren om even weg te zijn uit de geplaagde regio, bijvoorbeeld dagtochten, picknicks en theaterbezoek. Andere voorbeelden van (min of meer recente) activiteiten zijn een driedaags Pesachkamp in het Lahav bos voor 120 kinderen uit lagere klassen, onder leiding van 30 kinderen uit de hogere klassen. Er is een dagtocht georganiseerd naar het strand van Nitzanim waar 150 kinderen konden genieten van een dagje aan zee, en een aantal zangavonden in Kibboets Urim, waar kinderen en jongeren, buiten bereik van de Kassam raketten, met elkaar konden zingen.

(Zie ook de WIZO Nederland clip op deze site en de WIZO Nederland promotiefilm).

Print Friendly, PDF & Email